6 Januari - Driekoningen

Op 6 januari herdenken Christenen dat de drie wijzen (later de Drie Koningen) aankwamen bij de stal waar op 25 december Jezus Christus werd geboren.
In Nederland wordt niet veel meer gedaan aan deze herdenking, maar in Spanje is het één van de meest uitgebreid gevierde christelijke feestdagen van het jaar.
De wijzen brachten hun giften: mirre, goud en wierrook.
Vandaar dat velen in Spanje juist elkaar met de Drie Koningen een cadeau geven.
Het feest wordt op de volgende wijze gevierd: ieder jaar worden er drie mannen van de stad aangewezen als de drie wijzen. Regelmatig verschijnen zij, gezamenlijk of apart, publiekelijk om kinderen te woord te staan. Kinderen mogen hun verlanglijstjes afgeven en op schoot komen om te vertellen hoe ze zich het afgelopen jaar hebben gedragen.
Op 5 januari rijden deze drie wijzen ieder op hun eigen praalwagen door het centrum naar de grote stadskerststal, waar zij hun giften bij de kribbe plaatsen. Hier strooien ze cadeautjes en snoepgoed in het publiek rond.
Volgens traditie kwamen de drie wijzen in de nacht van 5 op 6 januari aan. In deze nacht komen de Drie Koningen langs om de cadeautjes in de woonkamer te leggen.
Kinderen kunnen ´s morgens niet wachten om naar de woonkamer te stormen om te kijken wat de koningen voor hen hebben achtergelaten. Na het openen van de cadeaus, begint men aan het uitgebreide ontbijt.
Een typische lekkernij voor Driekoningen is ‘Roscón de Reyes’. Dit is een zoetige, broodachtige krans met vulling waarin kleine giften verstopt zitten. Eén daarvan is een koning.
Degene die deze treft mag de bijbehorende kroon dragen. Een andere gift is de boon. Volgens traditie moet degene die de boon treft de kosten van die dag op zich nemen.
Los Reyes Magos is een leuk typisch Spaans feest. Een mooie afsluiting van de gehele kersperiode. Vooral voor de kleintjes is het een leuk feest. Veel Nederlanders vergelijken de Drie Koningen met het Sinterklaasfeest in Nederland.
De dag na de Drie Koningen, zijn de kinderen vrij om met hun nieuwe speelgoed te spelen wat ze van de Koningen hebben ontvangen.